Elkötelezett munkahely közösségi egészségfejlesztési programja

A „Közös érték, közös felelősség: egészség” egy elkötelezett munkahely közösségi egészségfejlesztési programja az egészség holisztikus megközelítését alkalmazza, kiaknázza a munkahelyi színtér adottságait, lehetőségeit. A program célja, egészséges munkahelyi közösség létrehozása. Az evidenciákon alapuló tevékenységek hozzájárultak az egészségtudás bővüléséhez, az egészséget fejlesztő egyéni és csoportos készségek fejlődéséhez.

A saját élményen keresztül szerzett tapasztalatok és információk segítették a jobb egészség és jóllét megteremtését, a személyes hatásokon túl a közösség megerősítését is. A program az egészségfejlesztés legjelentősebb elemeire fókuszált, figyelembe vette a leggyakoribb betegségeket, egészségproblémákat (dohányzás magas aránya, túlsúly, cukorbetegség, egyoldalú fizikai terhelés, túlzott stressz okozta kiégés, élettel való elégedetlenség, nem megfelelő problémakezelés).

A 10 hónapos program keretében a dolgozók egészségügyi állapotfelmérése, kockázatbecslés, kérdőíves felmérés és a Fejlesztő fórum rendszeres megbeszélése alapján elkészült a cég Egészségterve és cselekvési ütemterve.

Egészségügyi állapotfelmérő, sport, konyhatechnikai , audiovizuális eszközök beszerzése segíti a tudás, készség elsajátítását, gyakorlását.

A klub jellegű programok keretében életvezetési készségek fejlesztése, tematikus foglalkozások (munkahelyi testnevelés, életvezetési kompetenciák klub, tanácsadás energiaegyensúllyal kapcsolatban) valamint előadások (Szívvel lélekkel, konyhatechnológia, megvalósítása történt (benne a fizikai és szellemi jóllét elemei, az egészségmagatartás, életvitel fejlesztése, hatásai, sport illetve munkahelyi mozgás, az egyéni-közösségi szükségletek, igények, a jóllét különböző aspektusai). Az egészségtelen életmód megelőzése, az egészség szempontjából támogató pszicho-szociális tényezők, a közösségi lét, részvétel, felelősségvállalás erősítése fontos célja volt a projektnek.

Az életkészség tréning segített a hétköznapi konfliktusokkal való sikeres megküzdésben, a munkahelyi túlzott stressz valamint a családi/helyi közösségi összeütközések megfelelő kezelésében. Lehetőséget biztosítottak a munkahelyi rendszeres tartásjavító, fittséget erősítő rövid mozgássor rendszeres gyakorlására is. Az egészségnapok, az egészségtábor megerősítette az egészségfejlesztési készségeket, bővítette az ismereteket, ezekről versenyeken adhattak számot a dolgozók. Receptkönyv is készült a helyi termékek felhasználásával, a dolgozók által összegyűjtött és egészségesen gazdaságosnak ítélt ételekből.

Sajtóközlemény, a cég honlapján elhelyezett projektbemutató valamint a D típusú emléktábla biztosította a nyilvánosságot.